Scania i spännande brasilianskt samarbete

Vid tisdagens seminarium om innovationssamarbete mellan Sverige och Brasilien, berättade James Pessoa, CEO för brasilianska VSE, om ett mycket intressant samarbete man inlett med Scania.
VSE är ett brasilianskt företag som utvecklar teknik för förnybar energi. Brasilien har sedan många år utvecklat främst etanolbaserad teknik. Samtidigt är behoven av att byta ut dieselmotorer och dieselgeneratorer gigantiskt. Både storstäderna och hela Amazonas har tusentals stora dieseldrivan generatorer.
Nu har VSE, som är ägt och väl finansierat av VALE, världens näst största gruvbolag, alltså inlett ett samarbete med Scania. Man har visat att man med brasiliansk teknik kan bygga om dieselmotorer till etanol- och gasdrift.

Samarbetet mellan VSE och Scania presenterades som en del av det seminarium som Vinnova, Invest in Sweden Agency och Exportrådet arrangerade på Grand hotel den 6 oktober, i samband med toppmötet mellan Brasiliens president Lula da Silva och EUs ordförande Fredrik Reinfeldt.
I samband med detta presenterades även de utredningar som pågår av Vinnova och deras brasilianska motsvarighet ABDI, för att kartlägga hur de båda länderna kan samarbeta inom högteknologi och innovation.

Möjligheterna för Sverige och Brasilien att tjäna på samarbete för innovation bör vara mycket stora. Sverige har en hög nivå på kunskap, företag och projekt inom energisektorn, Brasilien har stor erfarenhet av framför allt etanolbaserad teknik och båda länderna har stora möjligheter att producera biobaserade råvaror. Så följ Scanias exempel! Med båda fotbolls-VM och OS inom den närmaste tioårsperioden kommer Brasiliens ekonomi ytterligare att stimuleras, samtidigt som behoven att lösa problem inom kommunikation och annan infrastruktur förstärks. Det ligger mycket i det som ABDIs president Reginaldo Arcuri sa vid seminariet: ”Brasilien är ett land för framtiden. Och framtiden är här, nu!”.

Det här inlägget postades i Aktuellt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>