Innovativt Nobelpris

Årets Nobelpris i fysik går till två upptäckter som lagt grunden för väldigt mycket innovation: en fungerande optisk fiber och CCD-detektorn, det senare basen i all digital bildåtergivning. Pristagarna heter Charles Kao respektive Willard Boyle och George Smith.

Priset är roligt eftersom det visar på kopplingen mellan avancerad forskning och tekniska innovationer som påverkar våra sätt att leva. I dag känns digitalfoto och databaserad kommunikation som självklarheter, ungefär som elström eller rinnande vatten. Men inga tekniska lösningar är självklara utan många envisa år av forskning, vilket är ett starkt argument både för att finansiera forskning och för att ägna sig åt forskning. Men även ett mycket starkt skäl för svenska företag och entreprenör att ständigt följa forskning och leta efter potentiella innovationer.

(Att ge ett bidrag till detta arbete är händelsevis också ett huvudsyfte med den här bloggen…)

Det här inlägget postades i Aktuellt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>