ForestBeyond visade på möjligheterna

Nu kan vi börja bygga framtiden, och vi kan bygga den i uthålliga, biobaserade material. Målet med ForestBeyond Event 2010, arrangerat av Innventia och KTH med stöd från bland annat Vinnova och RISE, var att visa att material och kunskaper nu finns för att ersätta plast och andra material för industriprodukter. Möbler, bilkomponenter, byggmaterial med mera; material finns eller kan snabbt utvecklas med den kunskap som finns. Flera exempel visades vid ForestBeyond Event 2010.

Bild: Roger Rowell tillsammans med Pia Wågberg, projektledare för ForestBeyond vid Innventia.

Men vid eventet demonsterades även problemet. ”Hur många här är från industrin?” frågade föreläsaren Roger Rowell, professor från University of Madison, USA. Knappt en hand syntes.
– Risken är att vi träffas och predikar för redan frälsta, konstaterade den pensionerade men mycket aktive skogsprofessorn. Möjligheterna finns, men vi måste nå ut till industrin.

Nu nådde Innventia och deras partners ändå ut till flera tunga industriföretag, främst av alla Bombardier som satsar hårt på att bli ett företag med hållbarhetsprofil. Även Husqvarna, ABB och Alfa Laval deltog i ForestBeyond och är även i övrigt engagerade i att ersätta nuvarande material med uthålliga.

Så FoerstBeyond 2010 blev ett steg framåt. Låt oss hoppas att det kommer många fler steg, och gärna snabbt. Uthålliga material kan bli ett jättelyft för svensk industri om vi tar dom stegen nu!

Bild: Möbler av modiferad pappersmassa är en väg att skapa nya marknader för svenska industriprodukter.

Det här inlägget postades i Aktuellt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>