Intensiv skog ger möjligheter

Contorta tätEn intensivare skogsodling, med effektiva trädslag och mer gödsling, kan genomföras inom relativt stora områden i Sverige utan allvarliga negativa effekter. Positiva effekter kan uppnås via produktion av mer energiråvara och andra klimateffekter. Intensiv odling kan även ge positiva effekter på ekonomin, både för skogsägare och för landet. Det är slutsatser av KSLAs seminarium om ämnet i dag.

Bild: Mer Contorta blir en effekt om Sverige satsar på intensivodling av skog.

Forskare från SLU, Umeå universitet med flera har arbetat på uppdrag av regeringen med att utreda olika aspekter på intensivodling av skog. Det samlade intrycket är att det går att genomföra. Genom att tillämpa så kallat adaptivt skogsbruk, som bygger på systematiska studier och anpassningar till nya erfarenheter, kan man prova intensiv odling på relativt stora ytor, kanske så mycket som 10-15 procent.
Negativa effekter i form av övergödning och ogästvänliga skogar blir inte så farliga, i alla fall inte om man lyckas placera de intensivodlade ytorna på rätt sätt. Det finns enligt forskarna gott om mark där natur- och rekreationsvärdena redan är låga, och där intensivodling av skog kan ge avlastning åt andra ytor som kan sparas eller brukas försiktigare.

Miljö- och klimatmässigt ger intensivodling positiva effekter. Mer skog kan produceras, främst för massa- och energisortimenten. Samtidigt binder skogen ytterligare koldioxid. Ännu mer klimateffekt skulle man få om man ökar användningen av trä som ersättning för betong i byggnader.

Juridiskt behövs regler som säger att man måste begära tillstånd för att odla på detta sätt. Det behövs också bättre system för att ge odlarna större effekt av både samhällsekonomiska vinster och kostnader av olika odlingssätt. Då först kan de välja rätt, menade ekonomiprofessorn Runar Brännlund, Umeå universitet.

Det här inlägget postades i Aktuellt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>