Linköping kan ge ljus framtid

nakamuraEn allmän övergång till LED-belysning kan ge enorma energibesparingar, det är en ganska väl etablerad sanning. Men den allmänt användbara LED-lampan har ansetts ligga ganska långt in i framtiden. Nu kan framtiden ha kommit närmare, via Linköpings universitet. I samarbete med en japansk grupp arbetar forskare i Linköping med ett fluorescerande halvledarmaterial av kiselkarbid. Man har även utvecklat en ny, miljövänlig framställningsmetod  som enligt LiU kan ta tekniken till industriell produktion i Sverige redan inom ett par, tre år.
Forskningsprojektet NORLED (Northern light emitting diode initiative), har nu fått 700 000 euro för tre års forskning i ett forskningsprojekt med deltagande av forskningsinstitutioner och armaturtillverkare i fyra länder – Sverige, Norge, Danmark och Tyskland. Man samverkar också med världsledande lysdiodforskare vid det japanska Meijo University.

Både LED-tekniken i sig och detta sätt att arbeta med forskning och produktutveckling i nära kontakt med varandra är väldigt lovande. LiU och den nordiska armaturindustrin kan göra något väldigt stort för både energi- och miljöfrågan. Nu kanske vi snart slipper både kvicksilver och risk för energibrist.

Nu tar Linköpings universitet tag i utvecklingen av LED-belysning. På bilden japanske forskaren Shuji Nakamura, som ligger bakom mycket av LED-teknikens utveckling, vid prisutdelningen i Helsingfors av ”Millenium Prize Awards” 2006.

Det här inlägget postades i Aktuellt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>