Pris för energieffektiv teknik

img_3543En händelse som kanske var en tanke. Eller ett tecken: Samtidigt som IVAs rapport från Vägval energi slår fast att energieffektivitet är den viktigaste ”energikällan” för att klara klimatmål och energibehov fram till 2020, delas årets Marcus Wallenbergpris ut till tre teknikforskare som utvecklat just energieffektiv teknik. Deras direktdrivsystem för pappersmaskiner kan spara in flera stora kraftverk om det genomförs överallt, enligt ABB där utvecklingsarbetet skett.

Bilden: Vesa Kajander, Jouni Ikäheimo och Bengt Welin är glada över den snabba etablering som DDS-tekniken fått i pappersfabriker över hela världen.

ABBs DDS-system har sålts till 20 pappersbruk i hela världen, främst i Asien men även i Sydamerika, Sydafrika och Europa (mest Finland). I Sverige finns inga installationer, men så byggs ju inte heller så många pappersmaskiner i Sverige. Men i en snar framtid kan DDS bli en stor produkt även inom vindkraftverksindustrin, och vindkraftverk lär det ju byggas en del framöver.


Det här inlägget postades i Aktuellt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>