Film: Vetenskap mot religion i Agora

AGORA– Skillnaden mellan oss är att du inte får ifrågasätta din tro. Jag måste göra det.
Den repliken sammanfattar budskapet i filmen ”Agora” (torget) som snart har premiär i Sverige. Filmen skildrar hur forskaren och filosofen Hypatia stod för kunskap och kritiskt tänkande på 300-talet, för att först kritiseras och till sist dödas av religiösa fanatiker.

Agora är i mina ögon en rejäl käftsmäll åt religös fanatism, oavsett varifrån den kommer. Under filmens två timmar hinner både egyptier, kristna och judar vara skurkarna. Vetenskapskvinnan Hypatia är hjälten, vilket gör att filmen även kan betraktas som feministisk. Men huvudteman är utan tvekan kritiskt tänkande mot intolerans och blind tro.

Jag älskar historiska filmer, och filmer som hyllar just kritiskt tänkande, och jag tycker att filmen är väldigt bra. Rachel Weisz lyckas alltid få sina figurer att bli levande människor. I den här spanska filmen lyckas man också undvika många av de klichéer som säkert hade hamnat i en amerikansk rulle.
Jag ger den åtminstone fyra provrör, eller nåt.

Det här inlägget postades i Aktuellt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>