Material i fokus för designers

Cappilani– De flesta bra former togs fram under 1950- och 1960-talet, det finns ingen anledning att försöka hitta nya. I stället bör dagens designers fokusera på materialet. Det är där man kan hitta bättre egen-
skaper för användaren och nya fördelar till exempel ur miljö-
synvinkel.
Det var en grundläggande replik från den internationellt kände möbel-
producenten Giulio Cappellini (bilden), när han framträdde vid ett seminarium i Stockholm den 10 februari. Nya material var också temat för seminariet, där flera materialforskare, formgivare och lärare framträdde. En återkommande åsikt var att man måste bygga både broar mellan olika kunskapsområden, och att man måste skapa spelplaner där dessa kan agera för att bygga upp nya produkter och system.

– I dag är tvärvetenskap som regel att en organisk kemist pratar med en fysikalisk kemist, menade Mikael Lindström, som själv är ett exempel på att man kan sätta ner fötterna i olika miljöer. Mikael Lindström är doktor i kemi och forskare vid Innventia, men är i dag även professor vid Konstfack. Vi seminariet pekade både han och andra i panelen på hur lång väg det är till färdig produkt även när ett nytt material finns.

– Det är en mängd tester som måste utföras för att ett material ska få produceras, och som regel får forskaren sin examen när han eller hon framställt fem gram eller så. Vi måste hitta vägar att gå vidare till industriell nivå med nya material.

Många i panelen var inne på samma linje: problemet är inte att hitta på nya material, utan att få in dem i den industriella verkligheten. Ett annat problem är att få in dem i konsumenternas medvetande.
– Konsumenten köper den gulaste bananen, även om den varken är godast eller mest miljövänlig, menade Martin Willers, Sveriges Designers. Vi måste hitta vägar att kommunicera fördelar med nya material till konsumenterna.

Det här inlägget postades i Aktuellt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>