Energival på IVA – effektivisering är nr. 1

ola-altera-pa-iva

Enigheten var stor vid IVAs avslutningskonferens för projektet ”Vägval energi”, som hölls den 29 september. I alla fall på en punkt: energieffektivisering är nr. 1 i prioritering bland åtgärder för att förbättra energibalans och klimatutveckling.
På ytterligare en punkt fanns total enighet, både bland deltagande riksdagspolitiker, IVA-ledamöter och experter: IVAs sätt att driva ”Vägval energi”, med deltagare från både industri, forskning och politik är något som bör bli vägledande för liknande projekt. Genom att politiker finns med från början blir ämnet och projektet en del av den politiska diskussionen, i stället för att politikerna bara får ta del av en rapport.
– Men vi vill gärna vara med ännu tidigare, redan när projektet ska formuleras och frågorna ställas, menade MPs Per Bolund.

Regeringens energiansvarige, centerns Ola Alterå, tackade för underlaget han fått genom rapporten från Vägval energi.
– Vi politiker kan bara fatta beslut på de underlag vi har, och nu har vi ett bättre underlag för att fatta rätt beslut om energin, menade Ola Alterå. Han menade samtidigt att rapporten visade på att regeringen ändå har haft rätt inriktning på energipolitiken även hittills.

Bild ovan: Ola Alterå menade att IVAs projekt Vägval energi tyder på att regeringen tänkt rätt. I bakgrunden Peter Nygårds, ordförande i Vägval energi.

politiker-rostarI den deltagande politikerpanelen var alla mycket positiva till att Vägval energi tagit med poilitikerna så tidigt. Lars Lindblad, Moderaterna, var samtidigt kritisk till att det ofta är svårt för politiker att få bra information om till exempel ny teknik.
– Många forskare är alltför passiva i förhållandet till samhället och politiker. När vi behöver kunskaper från forskningsvärdlen får vi ofta leta efter den.

Bild: Politikerna fick även bekänna färg under Vägval energis slutkonferens. Här röstar man om utbyggnad av älvarna.

Karin Byman, energiexpert vid Öhrlings PricewaterhouseCoopers, pekade speciellt på behovet av att mäta energiförbrukning överallt. ”Man måste veta för att kunna agera rätt”. Hon menade också att effektiviseringarna kunde nå mycket längre om företag började investera mer just för att öka energieffektiviteten.
– I dag handlar det mycket om att man väljer energisnål teknik när man ändå gör investeringar av andra skäl, menade Karin Byman.

Ola Alterå passade i sitt anförande också på att notera hur väl svenska företag ligger till i dag, tack vare politiska beslut som man kanske inte uppskattade när de kom.
– Det är en enorm styrka för svenska företag i dag, att man redan gjort de effektiviseringar och miljöinvesteringar som många andra länder har kvar.

En applåd för IVA för en väldigt väl organiserad konferens, med mycket samtal och diskussion i stället för långa anföranden. Det var mycket samförstånd, men det hettade också till några gånger. Speciellt när diskussionen kom in på kärnkraft.
– Det kokar snabbt ner till kärnkraftsfrågan när man ska prata om skiljelinjer, konstaterade centerns representant Claes Västerteg. De flesta var dock eniga om att den nära framtidens energival handlar om både vind och kärnkraft.

Det här inlägget postades i Aktuellt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>