Visualisering tar pris

Anders YnnermanVirtuella obduktioner är ingen nyhet för entusiaster för teveserien ”CSI”. Men att mycket av den tekniska utvecklingen bakom verklighetens virtuella obduktioner sker i Sverige och vid Linköpings universitet vet möjligen färre.
Men nu har ”Center for Medical Image Science and Visualization”, CMIV, vid Linköpings universitet, fått årets Athenapris. Priset går till klinisk forskning som blivit till praktisk nytta för vården. Med virtuella obduktioner kan säkerheten inom bland annat rättsmedicin öka, samtidigt som tekniken kan användas som stöd för annan medicinsk utveckling.

De center för visualiseringsteknik som finns i Linköping och Norrköping har en enorm potential för svensk industri och för forskning och innovation i Sverige. Läs gärna min artikel från förra året om NVIS i Norrköping. Professor Anders Ynnerman, bilden, är en nyckelperson bakom båda centra, och fick för dessa insatser 2007 års Akzo Nobel Science Award som delas ut av IVA.

Visualisering i Norrköping

Det här inlägget postades i Aktuellt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>