Svensk genteknik på efterkälken

Växtforskare JanssonSverige riskerar att se tågen gå förbi när omvärlden satsar allt mer på genteknik för att utveckla sina grödor.
– Vi står inte ens på perrongen för den har vi delvis monterat ner, menade Stefan Jansson, professor vid Umeå Plant Science Center, vid seminariet ”Genteknikens roll i ett förändrat klimat” i Stockholm den 21 oktober. Han menade att den svenska lagstiftningen är som att bilar som lagats med gul skruvmejsel ska kontrolleras hårdare av bilprovningen än bilar som lagats med grön skruvmejsel.

Stefan Jansson betonade att han tyckte att de myndigheter som hanterade regler och tillstånd i Sverige gör ett bra jobb. Men lagarna är orimliga.
– Vi kan hitta ett träd i naturen som är helt identiskt med ett som vi har manipulerat med genteknik, och de bedöms helt olika.

Den fråga som flera medverkande ställde var om vi inte tar större risker genom att inte utnyttja genteknik för de stora behov som världen har framöver av energi och mat, än vad vi gör vid ett ansvarsfullt användande av genteknik.

Seminariet var arrangerat av RIFO, Sällskapet Riksdagsledamöter och Forskare, i samarbete med Gentekniknämnden.

Det här inlägget postades i Aktuellt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>