Transportsektorn hoppas på forskningen

iroadmonternits2009Forskning ska lösa transportsektorns problem med hög koldioxidbelastning och beroende av fossila bränslen. På kort sikt är det framför allt ny teknik för planering och informationsöverföring som kan ge bättre ekonomi och minskad miljöbelastning. På något längre sikt kan nya bränslen ge stor effekt.
Det framgick tydligt av vad ledande företrädare för industri och politik säger vid internationella kongressen för transportsektorn, ITS 2009, som just nu pågår i Stockholm.
På bilden visar Arne Gylling, LTU, hur iRoad kan mäta trafiken på en väg söder om Luleå, och skicka informationen i realtid. I detta fall till ITS 2009 i StockholmLedande företrädare för EU, Kina och internationella företag och organisationer säger samma sak: det som krävs är teknik som ger väsentligt högre effektivitet i transportsystemen. I dag går nära 60 procent av transportkapaciteten tom. ”Vi transporterar mer än hälften luft”, noterade den svenske statssekreteraren Leif Zetterberg, Näringsdepartementet. Bättre styrning kan också se till att rätt transportslag används, i dag går alltför många transporter på väg för undvika förseningar vid omlastning. Vägtransporter står i dag för en fjärdedel av de totala koldioxidutsläppen.

– Grow up, uppmanande Logicas CEO Andy Green industrin. Vi måste lösa problemen tillsammans i stället för att vi alla slår vakt om vår egen lilla sektor.

Det är tydligt att både politiker och många inom transportnäringen nu verkligen vill gå vidare, och ta in nytänkande och nya innovationer i transportsektorn. Därför har också Sverige, med forskningscentra som EISLAB vid LTU och NVIS vid LiU, en unik möjlighet att ta för sig. Ett samarbete som iRoad, där LTU samarbetar med både Vägverket och vägmarkeringstillverkaren Geveko, är ett utmärkt exempel på hur man kan organisera forskning för att redan från början bädda för innovation och storskalig användning.

Det här inlägget postades i Aktuellt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>