Öppenhet viktigast för börskursen

Lars HasselDe tre viktigaste sakerna är transparens, transparens, transparens. Det var budskapet när PriceWaterhouseCoopers, PWC, höll seminarium om hur företag värderas utifrån sina prestationer inom CSR, Corporate Social Responsibility eller företagens samhällsansvar. Socialt ansvar, miljö och ekonomi är beståndsdelarna i CSR, och forskningen visar att allt ger mervärden när börsen ska värdera företagen. Med ett undantag: höga poäng för socialt ansvar för personalen, där sänks värdet av höga poäng. Men bara i Sverige.
– Det beror sannolikt på att Sverige anses ha höga lagliga krav på detta, menade professor Lars Hassel (bilden) vid Handelshögskolan i Umeå. De företag som får ”extrapoäng” på området anses kanske ge bort för mycket av kassan till personalen.

Men det mest genomgående budskapet under seminariet var alltså att transparensen var viktigast. Inte hur man hanterar frågorna. ”Man kan ju ha barnarbete, men man måste visa att man tar det på allvar”, som en av föreläsarna uttryckte det.
Lite drastiskt kanske, men en viss logik finns det ju. Det värsta börsen och dess aktörer vet är negativa överraskningar, till exempel att ett företag avslöjas med att ha en leverantör i Pakistan som använder barnarbetare. Därför är det allt avgörande att absolut alla aspekter av företagets arbete redovisas. Även relativt negativa fakta.

Intressant var också noteringen att det i dag inte längre är NGOs som driver på kraven om CSR-redovisning, utan banker och investmentbolag. Samtidigt är det i dag de tidigare mest angripna företagen som är bäst på att redovisa hur man agerar i miljöfrågor och andra delar av CSR. Eftersom företag inom skogsindustrin, kemisk industri och liknande blev hårt ansatta av NGOs under 1970- och 1980-talen har de bättre än andra utvecklat sina system för att kunna redovisa hur de agerar.

Publik PWCIntresset var stort för seminariet, PWC hade fått ställa in extra stolar för att få plats för alla, flertalet inom management. Miljö och sociala hänsyn är en avgörande faktor för företagande i dag. För 20 år sedan skulle ett liknande seminarium kanske ha arrangerats av Miljöcentrum. I dag har det blivit en del av finansvärlden.

Det här inlägget postades i Aktuellt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>