Över 1 TWh effektivare industri

Just nu sitter Energimyndigheten och räknar ihop resultaten från PFE, Programmet För Energieffektivisering, som inleddes 2005. Man hoppas på en total effektivisering på över 1 TWh i de svenska elintensiva företagen. Mer information följer när Energimyndigheten räknat färdigt under oktober.
Samtidigt väntar man på klartecken från EU för att köra nästa omgång av programmet. För att inte tappa tempo har man arbetat vidare med att ta in anmälningar och förbereda det fortsatta arbetet. Låt oss hoppas att regering och myndigheter kan övertyga EU om att energieffektivisering är viktigare än rädslan för att gynna företagen för mycket. Resultaten från PFE har varit väldigt uppmuntrande, inte minst det faktum att man ändrat både inställning och organisation för energifrågor hos många företag. PFE har därmed skapat effekter på längre sikt än programmets livslängd.

Raffinörer tillhör de verkligaraffinor
energislukarna inom industrin.

För något år sedan skrev jag en faktatext om PFE, läs den gärna här

Ett av huvudkraven för att få skattebefrielse är att företaget bygger upp standardiserat energiledningssystem, i enlighet med SS627750. Systemet ska certifieras av ackrediterat certifieringsorgan.

Ett annat krav är att företaget följer särskilda rutiner vid inköp av elkrävande utrustning och andra investeringar. För utrustning som kräver över 30 MWh per år krävs att de väljer högsta energieffektiva klass, eller väljer den mest energieffektiva lösningen ur livscykelperspektiv om dess merkostnad är återbetald inom tre år.

Under de två första åren ska varje företag genomföra en grundlig kartläggning och analys av sin energianvändning. Sedan ska man börja genomföra förändringar som har en kortare återbetalningstid än tre år. Detta ska genomföras under de följande tre åren. I kartläggningen ska man analysera hur man kan effektivisera på längre sikt, till exempel genom att byta processer.

Strategiskt beslut

Beslutet om att vara med i PFE måste fattas av företagets högsta ledning. Detta beror på att tanken med PFE är att all personal som kan påverka företags energianvändning ska identifieras och engageras i arbetet med effektivisering. Detta innebär en mängd chefer, projektledare och ansvariga inom vitt skilda områden. Därför måste företagets ledning ta ett strategiskt beslut om att företaget ska gå in i detta arbete.

Inleddes förra året

PFE inleddes 3 januari 2005, då Energimyndigheten på regeringens uppdrag inbjöd svenska företag att arbeta med energieffektivitet. Förutsatt att vissa krav uppfylldes, fick företagen befrielse från elskatt i sina tillverkningsprocesser, retoraktivt från juli 2004. De företag som deltog måste tillhöra tillverkningsindustrin och använda el i sin tillverkningsprocess. De måste även vara energiintensiva, vilket definieras som att minst tre procent av produktionsvärdet är energikostnader.

De stora är med

126 företag godkändes. Totalt skulle upp till 1 300 företag kunna vara med, men de flesta som valde att inte vara med är små företag med måttlig energiförbrukning. PFE innebär en hel del arbete med energieffektivisering och ledningssystem, något som mindre företag kan ha svårt att orka med. Speciellt om vinsterna är relativt små. De företag som i dag är med i PFE använder tillsammans 84 procent av den elanvändning som skulle kunna omfattas av skattebefrielse enligt PFE. Totalt handlar det om 30 TWh el, vilket är 20 procent av Sveriges totala elförbrukning.

Programråd följer PFE

Ett programråd för PFE inrättades 1 april 2005, med representanter för branschföreningar, myndigheter och företag inom energikrävande branscher. Rådet träffas fyra gånger per år.

I rådet sitter även Skatteverket. Deras roll i PFE är att hantera den skattebefrielse som de deltagande företagen kan få.

PFEs programråd

Thomas Korsfeldt STEM (ordf.)

Andres Muld STEM (föredragande)

Annette Brodin Rampe E.ON Sverige AB

Karin Emilsson Södra Cell

Erik Eriksson Skatteverket

Christer Larsson Pappers

Mikael Möller Plast- och Kemiföretagen

Peter Pernlöf Boliden AB/SVEMIN

Birgitta Resvik Svenskt Näringsliv

Maria Sandqvist Teknikföretagen

Arnold Silverhult Sandvik Materials Techn.

Sven Wird Holmen

Kontaktpersoner vid Energimyndigheten är Karolina Petersson, Camilla Ottosson och Mikael Åberg. Mer information finns på www.energimyndigheten.se

Det här inlägget postades i Aktuellt. Bokmärk permalänken.

Kommentarer inaktiverade.