Gillberg: Metanol ur skogen framtidens bränsle

Björn Gillberg är numera delägare och förespråkare för ett metanolprojekt i Värmland. När han vid konferensen ”Virkesforum” i Stockholm i dag utsåg metanol från skogsråvara till det bästa alternativet som framtidens fordonsbränslet är han alltså inte neutral. Men det ligger mycket i vad han säger. Effektiviteten för omvandling från bioråvara är högre än för etanol, och det finns mycket mer skog än jordbruksprodukter. Om han har rätt i att satsningen på etanol bara beror på kohandel och lobbying från jordbruket vet jag inte, men det är väl inte helt orimligt. Inriktningen på statliga satsningar avgörs inte alltid av tekniska hänsyn…

Björn Gillberg slog fast att etanol är bra – till nubben. Där är metanolen direkt olämplig, skämtade Gillberg. Men både råvaran och de vanligaste processerna är mindre effektiva än förgasning och förädling till metanol.

– Förgasning är kung, det kan vi i alla fall vara överens om, sa Gillberg med en hälsning till Domsjös och Chemrecs projekt, som är en konkurrent om utvecklingspengar och investeringar.

Det här inlägget postades i Aktuellt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>