Byggindustrin: ge oss hårdare krav!

Vid ett seminarium på IVA den 15 september berättade de högsta cheferna på Skanska och NCC om sin framtidsplaner för att bli ”grönare”: Båda beskrev hur man arbetar systematiskt med detta inom båda företagen, samtidigt som man var missnöjda med agerandet från politiker och myndigheter.
– Jag har själv framfört detta till ledande politiker inom området, berättade Johan Karlström, koncernchef vid Skanska. Men reaktionen blev lite som att jag agerade i eget intresse för att hindra mina konkurrenter. Men tekniken och kunskaperna finns till stor del redan. Investerarna blir också alltmer medvetna om fördelen med att ha en ”grön” produkt att sälja vidare.

Olle Ehrlén, koncernchef vid NCC menade att isoleringsteknik och byggteknik kan klara nära noll i energiförbrukning, samtidigt som andelen återvunnet material redan är ganska hög.
– Ska vi kunna nå nollnivån för energiförbrukning måste vi i praktiken producera energi, eftersom kylan i Sverige tvingar oss att elda på vintern. Det kommer att bli allt vanligare med vindsnurror eller annan energiproducerande teknik i framtidens hus.

Att förbättra materialval och energieffektivitet är förstås enklast vid nybyggnation, men båda var överens om att det finns väldigt mycket att göra även vid ombyggnader.
– Vi byggde om våning 32 i Empire State Building, berättade Johan Karlström. Kunden blev överväldigad av hur mycket vi kunde öka energieffektiviteten i ett så gammalt hus.

Det här inlägget postades i Aktuellt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>