ESIS ger industrin försteg med ”Xbox-teknik”

Emil HällstigForskningsprojektet ESIS har beslutat inrätta en doktorandtjänst vid Luleå tekniska universitet, LTU, för att utveckla time-of-flight kamera teknik, TOF. Time-of-flight kameror har förmåga att mäta rörelse och djup, genom att varje bildpunkt mäter avståndet till målet. I dag utvecklas TOF mycket snabbt, till stor del tack vare spelindustrin och teveteknik. Microsoft har nyligen offentliggjort att en avståndsmätande kamera kommer att vara en del av nästa års modell av spelkonsolen Xbox. Ledande tevetillverkare tittar på TOF tekniken som ett sätt att på sikt slippa fjärrkontrollen. Tack vare dessa och andra projekt inom konsumentindustrin har TOF tekniken fått resurser att utvecklas mycket snabbt de senaste åren. Något som industrin nu kommer att dra nytta av.– ESIS är ett projekt som skapats för att öka tillväxten i elektronikindustrin, säger ESIS ordförande professor Jerker Delsing, LTU. ESIS drivs i samarbete med företag främst i Norrbotten och Västerbotten, men forskningsresultat kommer att kunna utnyttjas av alla företag och kan i förlängningen ge ett teknologiskt lyft för många företag inom både elektronik- och verkstadsindustri. Genom att i ett forskningsprojekt vidareutveckla time-of-flight kamera tekniken mot industriella tillämpningar kan ESIS bidra till att företag tidigare kan dra nytta av denna teknik i en rad industriella mätsystem och andra produkter.

Doktorandtjänsten kommer att vara placerad vid avdelningen EISLAB inom LTU. Inriktningen på forskningen kommer att vara att hitta vägar att göra TOF både känsligare, energisnålare och klara större avstånd.

Kraven i en industriell miljö är ofta höga, inte minst på tillförlitlighet även vid svåra mätförhållanden.

– En konventionell kamera kanske klarar 99 procent av alla avläsningar, men missar när ljuset råkar reflekteras på ett visst sätt eller när det är alltför mörkt, en time-of-flight kamera har förutsättningar att klara även den sista procenten. Det säger Emil Hällstig (bilden), forskningssamordnare vid Optronic AB. Optronic är ett exempel på de företag som ingår i ESIS så kallade industriplattform, som har ett tätt samarbete med den LTU-baserade forskningsplattformen. Utvecklingen av TOF är ett bra exempel på hur ESIS är tänkt att fungera. Forskning och företagens behov av ny avancerad elektronik förstärker varandra. Företagen får resurser som kan utveckla olika grundtekniker för industrins syften, samtidigt som forskarna får hjälp med att formulera frågor och uppgifter för både tillämpad och grundläggande forskning.

– Parallellt med forskningen kring TOF kommer ESIS även att arbeta med prototypprojekt inom samma område, i nära samarbete mellan forskare och företag, säger Jerker Delsing. Vi har hittills lyckats väl med att driva produktutveckling och forskning parallellt inom ESIS, precis det som var själva grundidén för projektet.

Det här inlägget postades i Aktuellt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>