Innovation med kinesiska förutsättningar

Li GongInnovationer i Kina är lätt på flera sätt. Kineserna är entreprenörer och det finns gott om pengar till investeringar. Men man måste ta hänsyn till de traditioner och förutsättningar som finns i Kina.
När Vinnova arrangerade ett seminarium vid IVA den 12 november handlade mycket om innovationer i samband med Internet. En avgörande skillnad inom detta område är att kostnadsbilden är omvänd. Bandbredd är dyrt, men det finns ofta tillgång till billig arbetskraft.
– Många nya tjänster bygger på detta förhållande, konstaterade Li Gong (bilden), som är Internetaktör och tidigare varit Microsoft-chef i Kina. Det finns söktjänster med manuella inslag, e-handel med snabba manuella leveranser och så vidare.

Generellt är Internet i Kina extremt inriktat på nöjen. Det finns ett stort utbud av spel, musiksajter och så vidare. Samhällstjänster är inte alls utvecklat som i Sverige, och den politiska aktivismen på nätet är inte särskilt stor. Visserligen finns det miljontals bloggar, och många miljoner kineser som är politiskt aktiva och frispråkiga på nätet. Men betydelsen är liten.
– Många pratar på nätet och får säga vad som helst. Men det leder ingen vart, konstaterade Kina-experten Göran Leijonhufvud. De många oppositionella är oorganiserade och utan inflytande. En positiv effekt av nätet är dock att kunskaperna om världen utanför den egna sfären ökar.

Göran LeijonhufvudGöran Leijonhufvud kunde dock se en skillnad mellan lokalt inflytande och statligt.
– På lokal nivå har Internet inneburit att t ex bloggare håller noga koll på de lokala makthavarna. I framtiden kan jag tänka mig att det här utvecklas och att människor med stöd av nätet kan få påverka den lokala politiken. På statlig och regional nivå ser jag inget hot mot enpartistaten. Regeringen har följt med i utvecklingen, och lyckats använda Internet för att underblåsa de nationella strömningarna bland unga kineser.
– Genom att använda Internet har kommunistpartiet lyckats framstå som ”coola” bland unga kineser, menade Göran Leifonhufvud.

Regeringen har lyckats väl med sitt arbete att styra Internet, och de har övergått från att agera vid behov till att vara proaktiva med brandväggar och kartläggning av internetanvändningen, menade Göran Leifonhufvud.
– Däremot har man inte någon stor framgång med de ”ombud” för regeringen som försöker sprida propaganda på bloggar och olika chatforum. De avslöjas snabbt, och blir bara förlöjligade.

Det här inlägget postades i Aktuellt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>