FTP 2009 visar att forskning blivit innovation

Ola Hildingsson, DomsjöEtt välfyllt program första dagen av FTP 2009 visade tydligt att forskning i många fall övergått till innovationer och affärer. Energiprodukter leder vägen, bulkkemikalier följer och specialprodukter kan ge stora intäkter för nischföretag.

Ett nischföretag kan väl Domsjö anses vara i dag. Ola Hildingsson (bilden) beskrev ett företag som använder skogsråvara till textilmaterial, kemikalier som lignosulftat och snart även energi i form av biometanol och DME.
Domsjö visar på hur framtidens bioraffinaderier kommer att växa fram, med flera kompletterande produkter baserade på skogsråvara och där man ersätter alternativ som är sämre ur miljösynvinkel och även allt sämre ur ekonomisk synvinkel. I Domsjös fall ersätts inte bara klimatmässigt sämre alternativ, baserade på olja, utan även bomullsmaterial som även ger stora problem med giftanvändning.

FTP 2009 pågår i tre dagar, inklusive studieresor till flera anläggningar för grön produktion i Sverige. En av dessa är just Domsjö i Örnsköldsvik.

Fotnot: FTP=Forest-based Technology Platform. Ett EU-baserat samarbete för forskning riktad till den skogsbaserade industrisektorn.

Det här inlägget postades i Aktuellt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>