Sverige tappar – men kan vinna

Jan EdlingSverige tappar i export mot många länder, och vi har konkurrenter som satsar hårdare än någonsin på innovation.
Det framgick vid seminariet om innovations-
politik i Riksdagshuset den 14 oktober.

Men Sverige har ändå potential att bli en vinnare – om vi använder våra starkaste konkurrensfördelar, som skog, IT och bioteknik, och samtidigt bygger upp ett bättre innovationssystem. Framför allt måste det breddas till att omfatta både samhällsnytta och ekonomisk nytta. Vi måste också bli mycket bättre på att skapa täta samarbeten mellan forskare, entreprenörer, storföretag, banker och politiker.
Men vi har som sagt starka kort redan i dag. Vi har biobaserade råvaror, vi har flera starka forskarmiljöer och vi har organisationer som IVA och Vinnova. Och Innventia. Men vi satsar alldeles för lite i dag. ”Som den totala A-kassan i Leksand”, som Jan Edling, analytiker vid Vinnova, sa. Han hade kollat…

Bilden: Jan Edling, Vinnova, vill se större satsningar på innovation i Sverige.

Att Kina har ”Science centres” på tiotals kvadratkilometer är väl inte så överraskande i dag. (”I Sverige består de av ett hus där kommunen ställt en fax”, menade Jan Edling.) Men i dag satsar även såväl USA som Storbritannien, Tyskland och Finland på mycket ambitiösa innovationsstrategier. Som verkligen används. ”Det är det verkligt imponerande”, menade Göran Marklund, strategichef vid Vinnova. Strategierna används vid politiska och ekonomiska beslut. Både Tyskland, ”som alltid kommer att ligga nära Sverige” och vår kära granne Finland ligger före oss i nära samarbeten mellan näringsliv och samhälle. I Tyskland är detta mycket gammalt och syns inte minst i landets universitets- och institutsvärld. I Finland är systemen yngre, men samhälle och näringsliv har ett närmare samarbete än i Sverige. Och forskaren är en större hjälte där.

Innovativt mindset
Göran Marklund menade att all politik innehåller drag av innovationspolitik. Skatter, regler för företagande, alla politiska beslut antingen gynnar eller missgynnar innovation.
– Man måste uppnå ett ”innovativt mindset”. Vi offentliga upphandlingar måste man fråga sig vad som är mest innovativt, och därmed kanske mest lönsamt i längden. Och framför allt måste man undvika att stödja produkter och tjänster som inte är innovativa.
Vid diskussionen undrade IVAs VD Björn Nilsson varför vi har så svårt att få fart på entreprenörskapet och risktagandet i Sverige. En förklaring blev att vi har en tradition av att skämmas för misslyckanden.
– Men sådant kan påverkas, sa Karin Pilsäter (fp) ordf. i Näringsutskottet. Lagstiftning kring konkurser kan till exempel skrivas så att det blir mindre dramatiskt att hamna där. Samtidigt måste belöningen kunna bli stor när man lyckas.
Vilket förstås också kan påverkas med lagstiftning.
McKelveyMaureen McKelvey, professor vid Handelshögskolan i Göteborg, menade dock att mycket hänt i Sverige under de drygt 20 år som hon har varit aktiv här.
– I dag är unga människor globala. Redan med detta har riskbenägenheten ökat. Jag tror att möjligheterna till entreprenörskap har ökat väsentligt.

Maureen McKelvey, professor vid Handelshögskolan i Göteborg, tror att riskviljan har ökat i Sverige.

En breddning av innovationsbegreppet
Många medverkande betonade alltså att innovationsbegreppet (och våra mindset) måste breddas. Det kan inte handla om bara ekonomi, utan om att lösa problem som samhället och världen har. Det är här jag menar att Sverige har guldläge. Vi har råvaror som kan användas till större ekonomisk nytta, samtidigt som de bidrar till ett bättre läge i klimatfrågan. Vi har både produkter och tjänster inom hälsovården, som blir viktiga för att klara den åldrande befolkningen i västvärlden. Och vi har spetskunskaper om IT och mätteknik, som gör det möjligt att minska slöseriet med råvaror och energi.

Vi har faktiskt också rätt mycket på gång i innovationsväg. Vinnova har bidragit till uppbyggnaden av centra som ProcessIT och offentligt stöd på flera nivåer hjälpte till att skapa ESIS, ett projekt som fått beröm från statens utredare både för sin förmåga att öka företagens engagemang i forskningen och att binda samman en rad olika utvecklingsprojekt.

Så visst är vi på väg mot något. Men, som fotbollsspelaren säger i filmen ”Jerry Maguire”: Show me the money! Större resurser, mycket större, till institutsvärlden och till Vinnova. Till IVA. Med flera. Sverige har just nu sin kanske största möjlighet någonsin att bli en vinnare.

Det här inlägget postades i Aktuellt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>