Mot en teknologisk kolcykel

Olah

Genom att utveckla en ”teknologisk kolcykel” kan vi både hantera klimatet och producera de stora mängder energi som behövs för att klara välfärden åt världens befolkning 2050. Ett energisystem som bygger på metanol, och med användande av koldioxid från stora utsläpp och direkt från atmosfären, kan vi till och med minska utsläppen.

Det framgick vid inledningen av ”Energy 2050″ en internationell energikonferens i Stockholm 19-20 oktober, arrangerad av Kungl. Vetenskapsakademien i samarbete med Sveriges EU-ordförandeskap.

Kungen var där, tillsammans med flera Nobelpristagare. En av dessa, George A. Olah (Kemipris 1994) har ägnat mycket tid åt att kartlägga och beskriva metanolkemin och hur koldioxid kan hanteras inom denna.
– Insamling och lagring av koldioxid, så kallad carbon capture, är ett första steg. Metanolkemin kan utnyttja denna lagrade koldioxid för att skapa en teknologisk kolcykel, slog George Olah fast.
Hans bok om metanolkemi har spritts över hela världen, även Sverige (”Bortom olja och gas” Liber 2007).
– Mest läst blev den i Kina, konstaterade George Olah.

LacknerKlaus Lackner, professor vid Colombia University i New York, arbetar med att utveckla tekniska lösningar för att ta hand om koldioxid ur utsläpp och direkt ur atmosfären. Klaus Lackner pekar på att vi behöver teknik för att faktiskt minska koldioxidhalterna i atmosfären, inte bara minska utsläppen framöver.
I dag har man kommit till ett pilotstadium, med fungerande teknik som ger överskott av energi och är ekonomiskt rimlig, men tekniken kan fortfarande utvecklas mycket längre.

Bilden: Klaus Lackner, Colombia University, visade hur koldioxidhalterna i atmosfären kan sänkas till samma nivåer som vid andra världskrigets slut.

Det här inlägget postades i Aktuellt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>