Biomimicry – biologin tar ledningen inom design

Chris AllenBiologin tar över som trendsättare inom design. Främst går som ofta konsument-
varor, men industridesignen kommer att följa efter.
Det tror i alla fall jätten inom modern designteknik, Autodesk. De har satsat stora pengar i det amerikanska Biomimicry Institute, och dess utåtriktade verksamhet i form av webbplatsen ”AskNature.org”.
– Autodesk vill redan nu Albanovaförbereda den förändring som är på väg, berättade Chris Allen, Biomimicry Institute i samband med konferensen Bioinspired 2009, som genomfördes i Albanova i Stockholm idag. För framtidens versioner av cadprogrammen behövs modeller av vedfibrer och andra byggstenar för framtidens varor.

Bilder: Chris Allen från Biomimicry Institute berättade om framtidens design på Albanova.

Bioinspired är en konferens där biologer, tekniker, formgivare och många andra träffas för att inspirera varandra och för att utveckla ett gemensamt språk och gemensamma projekt. Bland konferensens partners finns KTH Innovation, Innventia, Konstfack och Umeå universitet.
Biomimicry är egentligen en uråldrig vetenskap, som går ut på att man tittar på hur naturen löst problem som vattenavstötning, mekanisk styrka eller fästförmåga, för att sedan härma denna lösning med mänsklig teknik. När den industriella revolutionen kom, tappades mycket av detta bort för att ersättas med de förutsättningar som finns hos stål. Naturen behövde vi inte. Men med klimatfrågan och hotande brist på många råvaror tas naturen tillbaka som grund för utvecklingen; bara med den skillnaden att människans verktyg nu innefattar avancerade mikroskop, genteknik och datorer. Vi kan åstadkomma mycket mer nu, men naturen har på 3,85 miljarder år trots allt kommit på fler hållbara lösningar.
– Har biologin klarat alla förändringar under den tiden har den bevisat sin uthållighet, menade Denise DeLuca från AskNature.

Mikael LindströmEn av de medverkande vid Bioinspired var också Mikael Lindström, forskare i nya material vid Innventia, men även professor vid Konstfack.
– Designers vill gärna prova nya material, säger Mikael Lindström. Och i dag är de mycket intresserade av naturliga material. Den vägen kan vi materialforskare få viktig feedback, om vi lyssnar. Samtidigt utvecklar vi ett gemensamt språk.

Lars Berglund, chef för Wallenberg Wood Science Centre (vid KTH och Chalmers) betonade att vi inte alls lyckats utnyttja fiberns styrka ännu.
– Men genom att plocka ut komponenterna och utnyttja deras potential maximalt kan vi skapa material som är otroligt starka, och samtidigt uthålliga ur miljösynvinkel. Det kan man verkligen inte säga om t ex Kevlar.

Det här inlägget postades i Aktuellt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>