DN har rätt – vi bör satsa ekonomiskt på ny teknik

ligninI söndagens DN varnar man på ledarsidan för ”symbolpolitik” för bättre klimat, och vill se regeringsstöd för utveckling som ger god utdelning per krona.

Helt rätt. I stället för dyra särlösningar, där pengarna ofta är förlorade om satsningen inte blir  överlägsen alternativen, bör regering och andra finansiärer satsa på utveckling som gör att vi gradvis kan växla över till biobaserade lösningar. Göteborg Energi satsar just nu på tillverkning av biobaserad ”naturgas” för att gradvis ersätta den fossila gasen. Innventias utveckling av ligninbränslen är ett annat exempel, liksom utvecklingen av nya biobaserade konstruktionsmaterial. Nya energislag och nya material som kan fasas in gradvis i existerande infrastrukturer och tillämpningar kan snabbt ge god utdelning både i ekonomiskt och klimatmässig mening. Jag tror att varenda krona vi kan lägga på denna typ av utveckling kommer att löna sig. Snabbt och stort.

Bild: Lignin är ett exempel på nya energislag och material som kan ge positiva miljöeffekter i existerande system.

Det här inlägget postades i Aktuellt. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>